pühapäev, 15. september 2013

Kaasaegne lasteaed - ulme või reaalsus?



Paar nädalt on linnapildis näha olnud sõnumit „Igale lapsele kaasaaegne lasteaia koht“. Paljud on minu poole pöördunud ja tundnud huvi, milliseks pean mina kaasaegset lasteaeda.
Need kes arvavad, et omades ülikoolis käivat tütart ei ole ma absoluutselt kursis mis linna lasteaedades toimub, siis nad eksivad. Olen linnavalitsuse esindajana ühes Pärnu linna lasteaia hoolekogus. Samuti kaardistasime BPW Pärnu klubi liikmetega viimase aasta jooksul kõikidele linna lasteaedade juures olevad liiklusohtlikud kohad. Turvalisust peangi üheks väga oluliseks väljakutseks. Kui meie väikestel linnakodanikel on turvaline elukeskkond, siis see juba osaliselt tagab õnneliku lapsepõlve.
Suurimaks väljakutseks on lasteaedade mänguväljakud. Mõni aeg tagasi kuulsime traagilisest õnnetusest Tallinna lasteaias. Õnneks on esmased ohud Pärnu lasteaedadest kõrvaldatud, kuid kahjuks on mänguväljakud väga trööstitus olukorras. Puuduvad lastele mitmekülgset tegevust pakkuvad ronimispuud, kiigud jne. Me kõik teame, et lapsed armastavad väga viibida värskes õhus ning loomulikult turvalisuse tagamiseks on oluline mitmekesiselt sisustatud mänguala. Mind jahmatas kui kevadel IF-kindlustus tegi Facebook`is kampaania, et enim „like“ saanud lasteaed sai endale mänguväljaku. Kas teate kui püüdlikult erinevad lasteaiad selle kampaania promomisega tegelesid? Mõistan põhjust, sest see oli nende üks väheseid võimalusi saada endale kaasaegne mänguväljak. Olen seisukohal, et niipalju võiks linn siiski vahendeid leida, et see probleem leiaks lähiaastatel positiivse tulemuse. Lihtsalt asi on prioriteetides. Õnneks tuleb tunnistada, et midagi siiski on juba ka tehtud selles osas. Nimelt sel aastal telliti linnas lasteaedade hoovialade hindamine ja plaanis on tellida projektlahendused.
Kuigi ma ei ole täna Pärnu linnavolikogu liige, siis Reformierakonna piirkonna juhina on olnud võimalus protsesse juba positiivses suunas mõjutada.  Teadlikult oleme viimase aasta jooksul seisnud selle eest, et Pärnu linna lasteaiad saaksid lõpuks omale uued ja kaasaaegsetele nõuetele vastavad voodid. Informeerin, et  2013ndal aastal on juba saanud uued voodid kokku 15 rühma: Tammsaare, Kellukese, Päikesejänku, Kadri ja Ülejõe lastaaedades. Investeering sinna on olnud  90 000 eur. Septembrikuu volikokku tuleb hääletamisele selle aasta lisaeelarve, millest lisandub investeeringuid veel 120 000 eur. Sellest rahast peaksid uued voodid saama orienteeruvalt 18 rühma.
Veidi sooviks selgitada ka lasteaia voodipesude teemat. Nimelt liigub linnalegend. Väidetakse, et Pärnus on lasteaedu, kus lapsed peavad magama vähemalt 50 aastat vanadel patjadel ja madratsitel ning voodipesul. Soovitan olla faktide esitamisel täpsem. Meie linnas muuseas ei ole ühtegi lasteaeda, mis oleks 50 aastane. Veidi selgitust, kuidas toimub lasteaedade tänane voodipesude rahastamine. Lasteaedade voodipesu ostavad lasteaiad ise neile eraldatud tegevuskulude arvelt. Iga lasteaed ise otsustab mis on neile vajalikum, kas voodipesu või miski muu. Tänane esmane prioriteet on kõigil lasteaedadel uued voodid ja kindlasti leiakse ka vahendid voodipesudele. Nagu ka meie elus, kõiki häid asju ju korraga ei saa.
Kokkuvõtlikult võib öelda, et lähima nelja aasta üks minu prioriteete on Pärnu linna lasteaedade mänguväljakud ning kavatsen selle eest ka seista.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar