pühapäev, 29. september 2013

Naised ei rahuldu pealtvaataja rolliga.


Analüüsisin 2009 ja 2013 aasta kohalike valimiste Pärnu linnas kandideerijate nimekirju naisterahva pilguga. Kaks viimast aastat juhtisin BPW Pärnu klubi. Meie organisatsioon tegeleb aktiivselt naiste teadlikuse tõstmisega poliitikas ja püüab soodustada naiste kaasamist poliitikasse. Olen selle teema kohta kirjutanud ka arvamusloo Pärnu Postimees, millega saab tutvuda minu blogi 07.12.2012 postituses. Tuleb tõdeda, et teadlikuse tõusust või naiste soovist kaasa rääkida on selle aasta Pärnu linna kohalike valimiste nimekirjad muljetavaldavad.
2009ndal aastal moodustasid naised kõikidest kandideerijatest 35%. Sellel aastal on see osakaal 43%. Eelmistel valimistel tuli valimisllit Uus Õiglane jõud välja vaid meestega. Tänasel päeval võime naisi leida kõikidest valimisnimekirjadest.
Mis olukord naistega sel aastal kandideerijate nimekirjades on? Reformierakond, IRL ja Keskerakond on teinud tõhusat tööd. Nad on suutnud võrreldes 2009 aastaga oma nimekirjades kandideerivate naiste osakaalu tublisti tõsta. Viimasel aastal on palju räägitud „triibutamisest“ valimisnimekirjades. Kaks valitsuserakonda Reformierakond ja IRL on siin käitunud suisa õpiku järgi. Väikesed nihked kõrvale jättes on nende nimekirjad triibulised, s.t. mees-naine-mees-naine. Mõlema erakonna nimekirjas on naisi enam kui mehi. Nii hästi ei ole läinud sotsiaaldemokraatidel ja keskerakonnal. Põhjus kindlasti selles, et naiskandideerijate osakaal on väiksem.
Eesti Konservatiivse erakonna nimekirjas on küll  50% kandideerijatest naised, kuid kaasaegse poliitika trendidega nad silma ei paista. Muuseas lubades küll õiglast poliitikat, siis tahaks küsida neilt  miks te oma nimekirjas naisi õiglaselt ei kohtle? Esimese naise leian nimekirjast neljandalt kohalt ja teisedki nimekirja teisest poolest.
Eriti hull on aga olukord valimisliidu nimekirjades. Kuigi naiste osakaalu protsent nimekirjades on võrreldav erakondadega, siis teadlikus selles osas puudub täielikult. Toomas Kivimäe valimisliidu nimekirjas leian esikümnest vaid ühe naise ning valimisliidus „Südame ja mõistusega“, kus kandideerib vaid üheksa inimest ei ole naist suudetud nimekirjas isegi TOP 3 panna.
Erakondade naisteühenduste vaheline koostöö ja teadlikuse tõstmine ühiskonnas on neid täna võrreldes meie kohalike valimisliitudega tugevalt eristamas nimekirjade koostamisel. Paljud viimasel ajal kiruvad erakondi aga siin vähemalt koheldakse naisi võrdsete partneritena. Pärnu linna valimisliitudel on selles osas veel pikk tee käia. Kas valijatele on see fakt oluline? Eks seda näitab aeg. Küll aga on stardipositsioon naistel nendel valimistel 8% parem kui eelmistel. Jääme huviga ootama, kuidas ja kas seda hindavad valijad? Lihtsamalt öeldes  - meie oleme oma töö teinud ja nüüd valija on Sinu võimalus, kas oled valmis nägema uues volikogus enam naisi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar