esmaspäev, 5. märts 2012

Naistepäevaeelne teemapäev Euroopa Parlamendi infobüroos.

Jõudsin just Tallinnast. Osalesin teemapäeval "Võrdse töö eest võrdne tasu".
Sissejuhatuse tegi Praxise analüütik Marre Karu. Viimased statistilised andmed aastast 2009 näitavad soolise palgalõhe suuruseks 28,7% kui sellest 4,4% on selgitatud, siis 24,3% on selgitamata osa. See on kindlasti koht, mis vajab väga põhjalikku analüüsi, et saaksime tulevikus probleemile lahendust leida. Praxise seisukohalt on teemale vaja läheneda komplekselt. Nende soovituse kohaselt tuleks rõhuasetus panna järgnevatele valdkondadele: avaliku sektori roll, töö- ja pereelu ühitamine ning statistika ja andmete olemasolu.
Edasi läks põnevaks. Ümarlaua debatil osalesid: Marianne Mikko (Riigikogu liige), Janek Mäggi (kommunikatsiooni ekspert), Barbi Pilvre (konsultant), Ilmar Raag (filmimees), Mailis Reps (Riigikogu liige) ja Pille Ruul (BPW Estonia president). Barbi Pilvre leidis, et lisaks nn üldsele palgalõhe protsendile on Eestis kindlasti vaja eraldi väljatuua ka regionaalne ning rahvuslik palgalõhe protsent. Kõige enam oli sellel teemal mõtteid Marianne Mikkol, kuid veidi kurvaks tegi tema puhul teemale lähenemine. Kui kõik teised ümarlaual osalejad suutsid teemat arutada mõistlikult, siis proua Mikko süüdistas kõikides palgalõhega kaasnevates probleemides vaid meie riigi valitsust eesotsas peaministriga. Olen kindel, et sellise suhtumisega on väga raske saavutada arvestatavat diskusiooni ühiskonnas. Janek Mäggi aga suutis tuua arutellu särtsu. Tema väidega tuleb meil kõigil nõustuda: "Raha saab tulla ainult kellegi teise arvelt". Kogu selles protsessis tuleb meelespidada, et inimeste alaväärsus ning üleväärsus kompleksid on ohtlikud ning väga oluline on tasakaalu punkt. Kohati oli Mäggi lähenemine teemale mulle veidi arusaamatu ning veidi jäi isegi mulje, et ta naeruvääristab antud teemaga tegelejaid.
Päeva lõpetas Eest dokumentaalfilm: "Tööl ja kodus ehk sooline võrdõiguslikkus Eestis". Soovitan soojalt seda filmi vaadata, sest siis oskad paremini kaasa rääkida sellel teemal. Muuseas filimist sain teada, et Tartus on Eesti ainuke mees lasteaiakasvataja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar